GEDRAGSCODE

Stichting DeSintKan Driel draagt normen en waarden hoog in het vaandel. Wij hanteren daarom een zelf opgestelde gedragscode. Op deze manier kunnen we de kwaliteit in de breedste zin van het woord waarborgen.

OPENBARE VERSCHIJNING VAN SINTERKLAAS EN PIETEN

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten verschijnen nooit voor de intocht van Sinterklaas op televisie, en niet meer na 6 december in het openbaar. Wij zien de landelijke intocht op televisie als het officiële startsein voor alle openbare verschijningen van Sinterklaas en zijn Pieten. Met uitzondering van foto- en filmopnamen die, zoveel mogelijk achter de schermen, voor het Sinterklaasfeest worden gemaakt.


KLEDING VAN SINTERKLAAS EN PIETEN

Sinterklaas en zijn Pieten gaan altijd netjes en correct volgens de gebruikelijke kledinglijn gekleed. Sinterklaas draagt altijd keurig zijn zwarte schoenen of laarsjes. Pieten dragen meestal sportief schoeisel, bij voorkeur ook zwart van kleur.



HAARWERK VAN SINTERKLAAS EN PIETEN

Het haarwerk van Sinterklaas dient er altijd keurig netjes en goed verzorgd uit te zien. Vieze en ongekamde of ongeborstelde baarden zijn absoluut uit den boze. Denk hierbij vooral ook aan de hygiëne. Ook het haarwerk van de Pieten dient er altijd netjes en verzorgd uit te zien.



SCHMINKEN

Het schminken van Sinterklaas en zijn Pieten dient met veel aandacht en zorg te gebeuren. Zwarte Piet wordt altijd netjes en egaal zwart geschminkt en er zullen geen witte plekken in het gezicht, bij het haarwerk of bij de hals zichtbaar zijn.



KINDERSCHRIK

Sinterklaas en zijn Pieten zijn de kindervrienden bij uitstek. Het gebruik van de roe, en het dreigen om kinderen mee te nemen in de zak naar Spanje, zijn uit den boze.



VERPLAATSINGEN VAN SINTERKLAAS

Verplaatsingen van Sinterklaas kunnen geschieden met vele mogelijkheden van vervoer, mits ze het waardige karakter en het nodige respect ten opzichte van Sinterklaas en zijn Pieten niet schaden.



NAKOMEN VAN GEMAAKTE AFSPRAKEN

Sinterklaas en zijn Pieten komen gemaakte afspraken altijd keurig netjes na. Bij calamiteiten, bijvoorbeeld in het verkeer, geven ze tijdig een berichtje aan de organisatie waar ze naar toe moeten.